www.internationalchocolateawards.com

Az International Chocolate Award (ICA) első ízben  rendezi meg Budapesten a Kelet Európai régióra vonatkozó csokoládé versenyt. Az esmény szeptember 17-19-ig tart, ahol számos nemzetközi csokoládészakértő értékeli és minősíteni a régió legjobb csokoládékészítőinek csokoládéit. A versenyt több kategóriára hirdették meg a következő országok között: Albánia,  Belarusz Köztársaság, Bosznia Herczegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Moldova, Montenegro, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

A zsűri tagjai olyan csokoládészakértők, akik több évtizede a csokoládészakma területén tevékenykednek, kóstolnak és minősítenek napi szinten csokoládékat.

A zsűrizés két napig tart és nagyjából 40 kategóriában értékeli a régó különböző országaiból nevezett csokoládékat.

Zsűritagként van szerencsém belelátni a kóstolás menetébe és struktúrájába. Átgondolt és minden részletre kiterjedő profi munka folyik a zsűrizés alatt. A tételek teljes mértékben beazonosíthatatlanul egy másik szobából érkeznek, amit egy pincér és a szervezet adminisztrációs ügyeiért felelős munkatársa tesz asztalra nekünk. Az asztalok és a tételek is be vannak számozva. Az értékelés pedig elektronikus úton történik azért, hogy az összesítés könnyebb és gyorsabb legyen, így hamarabb lehessen eredményt is hirdetni. A minősítés pedig a következő szempontokat veszi figyelembe:

  1. Megvalósítás,ezen belül 5 szempontot kell figyelembe venni, és ezek szerint pontozni.
  2. Az összetevők és a recept összhangja (Kivitelezés),ezen belül is 5 szempontot kell átgondolni és ezek szerint értékelni.
  3. Interpretáció,azaz a csokoládé értelmezése szintén 5 szempont szerint.
  4. Íz, ahol szintén 5 dolgot kell figyelembe venni.
  5. Díjra jelölés,vagy elutasítás 5 kritérium alapján.
  6. Visszajelzések, a készítőknek betűk szerint felsorolva „A-Z”-ig, poztitív és negatív tekintetben egyaránt!

Az értékelést az ugynevezett Grand Jury végzi. Eredmény a Word Final előtt várható egy-két héttel!