A Rózsavölgyi csokoládé ismét bizonyított, hiszen egy világversenyen ahol a legnevesebb francia gasztronómusok és csokoládé szakértők zsűriznek, első helyen végzett olyan nagy világmárkák előtt mint a Valhrona, Domiri vagy az Amedei!

A Planetgout (www.planetgout.com) kétévente rendezi meg azt a versenyt, ahova csak meghívásos alapon lehet nevezni. 2014-ben a téma Madagaszkár, a verseny nyertese pedig Pierre Marcolini volt. A 2016-os díjazott, Csiszár Kati avagy a Rózsavölgyi csokoládé lett, a Chuao táblájukkal!

http://www.rozsavolgyi.com/hu/csokolade/single-origin-tablak/86/chuao-73

Chuao, egy falu Venezuela északi partjainál a Karib- tenger és a magas hegyek közé zárva, az Aragua völgyben, így csak hajóval közelíthető meg. Az itt termő kakaóbabokat a Criollo-ot és különböző variánsait, például a Porcelana-át a legjobb minőségű kakaóbabként tartják számon a térségben és az egész világon egyaránt. A korábban az Amedei család tulajdonában lévő ültetvényekről ma már más csokoládékészítők is hozzájuthatnak a kiváló minőségű kakaóbabokhoz. Az itt termő babokat csak az Empresa Campesina de Chuao értékesítheti, az általuk kiválasztott csokoládékészítőknek. A 140 hektáron gazdálkodó farmerek hozták létre ezt a szövetkezetet, amivel többek között garantálni tudják, hogy az itt vásárolt kakaóbabok eredet védettek.

A Chuao-n termő kakaóbabok ízvilága karakteres, magas tannin tartalommal bírnak. Jellegzetes vörös és fekete ribizli  kellemes savanykás, a füstös és dohányos ízjegyek pedig kissé fanyar ízt kölcsőnőznek a csokoládénak. Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az időjárás éves szinten befolyásolhatja a termésre jellemző ízeket, ezért érdemes a különböző évjáratokat külön-külön is megkóstolni mert előfordulhat, hogy más ízjegyeket fogunk felfedezni benne. Ezek után természetesen mindenkinek ajánlom, hogy mielőbb jöjjön el egy csokoládétúrára, amin érintjük a Rózsavölgyi csokoládé mintaboltját (Királyi Pál utca 6.) és megkóstoljuk a fent említett díjnyertes csokoládét is.